Tandlossning

Nilsson Specialisttandvård

Tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som det egentligen heter, är en mycket vanlig sjukdom.


Den utvecklas långsamt för de allra flesta och märks inte av förrän sjukdomen har förstört mycket av tändernas fäste och de börjar bli lösa.

Sjukdomen utvecklas över många år och det är ovanligt att yngre mäniskor drabbas. Däremot ses tandlossningsskador på tandfästet hos nästan varannan person över 50 år.


Parodontit behöver inte innebära att alla tänder lossnar helt, men det är viktigt att man får behandling. För att tidigt upptäcka tecken på parodontit är det nödvändigt med regelbundna undersökningar hos tandläkare och tandhygienist. Tidiga tecken man själv kan märka är lättblödande tandkött och dålig smak i munnen.


De allra flesta kan få tillräcklig behandling genom regelbundna besök hos en tandhygienist, men då sjukdomen har gett djupare skador är specialistbehandling nödvändig.


Sjukdomen orsakas av de bakterier som finns i munnen och som fäster på tänderna. När bakterierna växer till bildas en seg biofilm på tandytan. Tandköttet reagerar på denna och blir lättblödande och inflammerat. För vissa individer går denna inflammation djupare ned i vävnaderna och förstör tandens fäste. Får biofilmen sitta länge blir den förkalkad och tandsten bildas. Tandsten kan inte borstas bort utan måste avlägsnas med specialinstrument.


Hos oss får du en specialistbedömning av din situation och en behandlingsplan som förmedlas till din ordinarie tandläkare och tandhygienist. Om du inte har en ordinarie tandläkare eller tandhygienist hjälper vi dig att hitta någon som kan hjälpa dig och samarbeta med oss.


Du kan läsa mer om parodontit på Vårdguiden 1177


Här kan du ladda ned en broschyr om parodontit.


En specialistbehandling av parodontit innebär kirurgiska metoder för att göra en djuprengöring med insyn och möjlighet att använda vissa metoder och material för att kunna återskapa en del av det förlorade tandfästet.


I de fall tänder ändå förloras kan vi hjälpa till med tandersättningar. Ofta är tandimplantat den bästa lösningen och vi har många års erfarenhet av detta. Se gärna sidan om tandimplantat för mer information.

Undersökning

Undersökningen omfattar mätning av fördjupade tandköttsfickor och röntgenanalys av benfästet kring tänderna. För tänderna och bettet görs en prognosbedömning och behandlingsplan.


Priset för specialistbedömning och utredning hos Mikael är 2 590kr*.* Alla undersökningsåtgärder debiteras enligt Försäkringskassans referenspriser.

Priset är innan ev avdrag av ersättning från försäkringskassan.


Behandling

Det viktigaste i behandlingen är att ta bort den biofilm och tandsten som byggts upp på tänderna och sedan hjälpa dig att på ett effektiv sätt kunna hålla tänderna rena i fortsättningen. Om mängden bakterier på tänderna är tillräckligt liten sätts inte den inflammation som förstör tandfästet igång.


Svårast är att hålla rent mellan tänderna och vi rekommenderar mellanrumsborstar från TePe.

Nilsson Specialisttandvård AB | Tandläkare Anna & Mikael Nilsson | Nybrogatan 20, 114 39 Stockholm, Posthusgatan 5C, 761 30 Norrtälje | info@annaomikael.se